Varför REM-sömn är viktig för din natt
REM-sömnen är en viktig del av sömnen, men det är mycket vi inte vet om den.
I stora drag kan sömnen delas in i REM och non-REM, och även om hjärnan faktiskt är aktiv under REM-sömnen är REM-sömnen en väsentlig del av sömnen.
Vad är REM-sömn?
REM-sömn, eller Rapid Eye Movement-sömn, är ett viktigt stadium av din sömn. Sömnen har fått sitt namn efter de små, snabba rörelser som ögonen gör bakom de slutna ögonlocken under detta sömnstadium. Ögonen rör sig för att du drömmer, vilket är en av de viktigaste sakerna med REM-sömn.
Det är under REM-sömnen som hjärnan bearbetar de intryck som du har upplevt under dagen. Speciellt de känslomässiga upplevelserna bearbetas. Det sägs också att upprepade drömmar kan hjälpa dig att bearbeta obehagliga upplevelser.
Definition av REM-sömn
Under REM-sömnen är hjärnan faktiskt vaken och aktiv - men det finns ingen koppling till kroppen, som är helt avstängd och inte reagerar på de eventuella intryck du får från hjärnan. Hjärnan är vänd mot den inre världen och bearbetar och granskar känslor och intryck från dagen. De viktiga intrycken lagras medan de oviktiga förkastas.
REM-sömnen står för cirka 20–25% av en vuxen persons totala sömn och följer en ganska systematisk cykel under natten. Den första REM-fasen är bara 5–10 minuter lång, men de följande gångerna du hamnar i REM-sömn blir fasen längre.
Dina sömnstadier
Om du tror att sömn bara är sömn underskattar du hur komplicerad denna viktiga del av din dag är. Sömnen är indelad i dessa faser:
- Non-REM
- Fas 1: slumra
- Fas 2: Lätt sömn
- Fas 3: Djup sömn - REM-sömn
En normal sömncykel för en vuxen människa tar cirka 90 minuter, under vilken tid du går igenom alla ovanstående faser. Efteråt upprepas faserna om och om igen.
Slumra
När du lägger dig på madrassen för att sova är den första sömnfasen du hamnar i en dåsighet. Här sover du mycket lätt och många kanske inte ens märker att de sover. Du är också mycket lätt att väcka, eftersom den här fasen är en övergång från vakenhet till faktisk sömn.
Du kan uppleva plötsliga muskelryckningar och det känns ofta som att du faller i säng och du kan kvickna till lite. Fasen varar i cirka 5-15 minuter.
Lätt sömn
I lätt sömn blir musklerna ännu mer avslappnade än de är i fas 1. Detta är också övergången till den riktigt djupa sömnen.
Lätt sömn varar i cirka 30–40 minuter.
Djup sömn
Djupsömn är där magin händer. Den är helt avstängd, du är svår att väcka, och om du blir väckt är du förvirrad, osammanhängande och vill bara sova vidare. Djupsömn säkerställer att din hjärna rensas ordentligt och att din kropp återhämtar sig.
Djupsömnen varar i 30–40 minuter och sedan hoppar du direkt in i fas 1, där du hamnar i REM-sömn.
REM
Efter att du har gått igenom hela non-REM-cykeln (ovanstående steg från 1-3) går du in i REM-sömnen.
Då börjar hela sömncykeln om från början igen.
Beroende på hur länge du sover kan du nå 4-6 sömncykler på en natt. Cyklerna är likartade, men du får mest djupsömn under den tidiga delen av natten.
Varför är REM-sömn viktigt?
REM-sömnen spelar en viktig roll för hjärnans förmåga att bearbeta och lagra minnen.
Under denna sömnfas lagras information som är avgörande för inlärning, minne och känslomässig balans.
Man kan dock inte säga att REM-sömn är viktigare än andra typer av sömn. De olika sömnfaserna bidrar var och en med olika bra saker. Alla sömnfaser är viktiga för din hälsa.
Kan man få bättre REM-sömn?
REM-sömn är en viktig del av nattens sömnstadier, och om du inte får tillräckligt med REM-sömn kan det påverka ditt känsloliv och din inlärningsförmåga.
Det är därför det är viktigt att du får tillräckligt med REM-sömn när du sover. Omvänt är det nästan omöjligt att reglera hur mycket REM-sömn du får jämfört med dina andra sömnfaser. Om du behöver få mer REM-sömn bör du därför följa de vanliga tipsen för en god natts sömn för att förbättra alla dina sömnfaser. På så sätt kommer du också att förbättra kvaliteten på din REM-sömn.
Ett av de bästa tipsen för bättre sömn är att gå och lägga sig och stiga upp vid samma tid och vara konsekvent varje dag i veckan. Regelbundna läggtider är avgörande för att reglera din inre biologiska klocka och förbättra din sömnkvalitet. Försök att gå och lägga dig och vakna vid samma tid varje dag, även på helgerna, för att hjälpa kroppen att etablera en hälsosam sömnrytm. Detta kan bidra till att förbättra sömnkvaliteten och minska risken för sömnstörningar som sömnlöshet. Se också till att ge dig själv tillräckligt med tid att sova så att du kan uppnå den rekommenderade mängden sömn för din ålder och livsstil.
Källa: Sundhed.dk